Zarówno profesjonalny wędkarz, jak i amator, potrzebuje odpowiedniej zanęty na ryby, by stworzyć sobie i rybom idealne warunki do wędkowania i osiągnąć w tej mierze sukces. Przecież każda ryba potrzebuje bodźca, który skłoni ją, by wpadła w Twoje sidła! Z reguły większość z wędkujących odwiedza po prostu sklep z asortymentem wędkarskim i kupuje gotową zanętę w woreczku. Oczywiście, jest to dobrym sposobem na przygotowanie swojego łowiska, jednak warto zastanowić się, czy nie lepiej stworzyć zanętę samodzielnie, z produktów, które znasz.
Dobrym sposobem na samodzielne stworzenie zanęty jest wykorzystanie domowych, naturalnych mieszanek. Tego typu wyroby sprawdzą się o wiele lepiej niż sklepowe produkty, kiedy masz do czynienia z długim i przeciągającym się nęceniem ryby.
Rodzaje zanęt – co należy o nich wiedzieć
Pierwszy typ zanęt, które są wykorzystywane w wędkarstwie, to zanęty sypkie, które możesz zakupić w sklepie. W ich skład najczęściej wchodzi bułka tarta wraz z niezbędnymi składnikami, które należy rozcieńczyć w wodzie przed użyciem. Mieszanka jest wtedy gotowa do wykorzystania. Kolejnym rodzajem są ziarna, np. kukurydzy. Trzecim, rzadziej stosowanym typem zanęty, jest krew pochodząca ze zwierząt i wnętrzności. Do Ciebie należy decyzja, jaki rodzaj preferujesz! Warto jednak sprawdzić, jak samemu sporządzić zanętę domowym sposobem, być może okaże się bardziej skuteczna?
Nie masz zanęty? Zrób ją sam!
Podstawą do zrobienia zanęty w warunkach domowych jest stworzenie bazy – fundamentu na zanętę, jakim okaże się chleb. Wystarczy użyć kilograma niezbyt tłustego typu i dokładnie go zmielić. Następnym krokiem będzie podsmażenie go na rozgrzanej patelni, bez dodawania tłuszczu. Profesjonaliści radzą, by chleb nie miał zbyt jasnego odcienia, gdyż działa to odstraszająco na ryby! Dlatego smażysz chleb do momentu uzyskania nieco ciemniejszej, karmelowej barwy.
Jakich dodatków użyć, by zanęta była kompletna?
Na pewno sprawdzi się zmielona kukurydza. Potrzebne Ci jest około 200 ziaren na kilogram chleba, który wykorzystałeś do stworzenia bazy. Gdy formujesz kulki na zanętę, kukurydza pełni rolę separatora. Dzięki temu z kulek łatwo odrywają się poszczególne cząstki, wabiąc na łowisku kolejne ryby. Dodatkowo przyda się kasza manna oraz kasza jęczmienna, wystarczy dodać około 50 g na wspomniany kilogram chleba. Niektórzy dodają również dodatki smakowe w postaci herbatników oraz zapachowe, w postaci przypraw, takich jak kolendra czy kminek. Całość musi być zwarta - stosujemy w tym celu płatki kukurydziane jako spoiwo. Mieszanka jest gotowa, czas wypróbować zanętę nad jeziorem!